Fra ett av våre medlemmer har vi mottatt dette brevet. Situasjonsbeskrivelsen er ikke unik!
Jeg ser at loven skal behandles i Stortinget i begynnelsen av juni. Ut fra mine erfaringer støtter jeg på det sterkeste avvikling av festekontrakter og innløsning av tomtene.
Jeg har bygslet en tomt i henhold til tomtefesteloven av 1976. Kontrakten er inngått for 80 år og kan indeksreguleres hvert 10. år.
Grunneier har forlangt oppjustering til lovens maksimalt tillate beløp. En slik oppregulering er i strid med kontrakten og jeg har sammen med 3 andre festere på grunneiers eiendom nektet. Uenigheten har pågått i 3 år og vi bestemte oss for å stevne grunneiers krav inn for Tingretten. Da frafalt han kravet og vi fikk kjennelse i Vestfold tingrett for at det ikke var noen uenighet og at vi fortsatt kunne betale gammel festeavgift indeksregulert.
Striden har imidlertid fortsatt ved at grunneier nå forlanger oppregulering i forbindelse med nytt vann- og avløpsanlegg i området. Anlegget bygges i samsvar med kommunens mål og retningslinjer og grunneier har godkjent utbygging på sitt område. Det er avtalt kompensasjon til grunneier og denne er betalt. Nå ser han bort fra inngått avtale og nekter oss som ikke har akseptert oppregulering av festeavgiften, å tilknytte oss anlegget. grunneier er ikke medeier og har mottatt avtalt kompensasjon. Likevel nekter han utførende entreprenør å knytte oss til anlegget.
Vi har klaget hans blokkering av vann- og avløpssaken til kommunen som avviser saken med at dette er en privatrettslig konflikt. Klagen er gått videre til Satsforvalteren der saken nå er til behandling. Uten løsning må vi fortsatt benytte et gammelt opplegg med septiktank som er lite miljøvennlig og som kommunen ønsker avvikle.
Grunneier har også iverksatt andre tiltak for å redusere trivselen på hyttetomtene. Vi som rammes av disse stadig nye krav og påfunn fra grunneier, føler oss hjelpeløse og nærmest rettsløse.
Vi har tilbudt å innløse tomtene til 50 % av takst, som grunneier har fått utarbeidet. Som kjent er tomtefestelovens bestemmelse om innløsning 40 % av takst. Grunneier nekter imidlertid innløsning under henvisning til landbruksunntaket og skal eventuelt ha betalt full verdi som han hevder er ca. 1,5 mill. kroner.
Vi regner med at vi ikke får knytte oss til vann- og avløpsanlegget uten å få godkjennelse hos statsforvalteren til å ekspropriere en rett til tilknytning eller stevne også denne saken inn for retten. Det vil uansett bli en tidkrevende og kostbar prosess.
Vi er ganske fortvilet og oppgitt over alle problemstillingene grunneier har påført oss. Vi er kjent med at det er flere lignende saker i området. Vi håper på det sterkeste Stortinget vedtar å avvikle ordningen eller beslutter å utrede hvorledes den kan avvikles.