top of page

Bærekraft inn i evigheten

Bærekraft er et tema som opptar mange i dagens samfunn, og det er ikke uten grunn. Vi ser stadig nye initiativer og retningslinjer som ønsker å sikre at vi lever i harmoni med naturen og hverandre. Enten det er snakk om å redusere plastbruk, fremme gjenbruk eller utvikle mer miljøvennlige byggemetoder, er det klart at bærekraft har blitt en integrert del av vår hverdag. Men hva skjer når bærekraft møter de mer uvanlige aspektene av livet, som for eksempel gravplasser?

Bærekraft_edited.jpg

Dette innlegget ble funnet i Tønsberg blad forleden (gjengitt i kursiv med bare små tilpasninger):

Bærekraft er et snøballbegrep som bare bygger på seg, helt siden Brundtland-kommisjonen i 1987 definerte bærekraftig utvikling som en «utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov», og hvor økonomi, miljø og sosiale forhold er sentrale hjørnesteiner.

På mange måter bruker vi nå hele livssyklusen vår på å justere kursen vår, tilpasse oss stadig nye krav og anbefalinger for å øke gjenbruk, redusere forbruk og utslipp, optimalisere bygningsmasse og øke fortettingsstruktur. Og så videre. Men det later det til at verdiskapningen for ettertiden bare gjelder så lenge vi er i live.

For når man dør, har man i Tønsberg kommune rett til et (kostnads-) fritt gravsted i 20 år. Og det er jo fint. Om de etterlatte ønsker å beholde minnet av sine besteforeldre, foreldre, søsken, barn eller andre ut over de 20 årene, betaler man en festeavgift for å beholde gravstedet for fem nye år av gangen. Hvilket i og for seg også er greit nok, men modellen frister til å opprette et helt nytt gravsted for kommende tilfeller.

Hvordan dette er økonomisk eller miljømessig fornuftig, eller hvordan den unødige plassbruken harmonerer med å dekke kommende generasjoners behov – det begriper ikke innsenderen. Det er muligens på tide med en vurdering av bærekraften på kirkegården også?

På moderne hyttefelt vurderes bærekraft av kommunen og utbygger fra A til Å. Eldre bebyggelse med kun ovn (NB! Tørr ved) og solcellepanel har fra starten et grønt avtrykk.

Tomtefesterforbundet er der for alle!

Bli medlem. Du trenger ikke å ha festet tomt.

 

bottom of page