Kontakt oss også på:
  Tomtefesterforbundet
  • Hjem
  • I media
  • Bli medlem
  • Spørsmål og svar
  • Fagstoff
  • Om tomtefeste
  • Om oss
    • Styret
    • Vedtekter
    • Kontakt oss
    • Personvernerklæring

Årets landsmøte holdes på Thon Hotell Opera

30/1/2018

0 Comments

 
NYHETSBREV NR. 1/2018
 
LANDSMØTE TOMTEFESTERFORBUNDET
LØRDAG 21. APRIL 2018, KL. 13.00
 
I henhold til vedtektenes §4-5 innkalles til landsmøte i Tomtefesterforbundet
Lørdag 21. april 2018, kl 13.00 på Thon Hotell Opera, Dronning Eufemias gate 4, Oslo.
 (lokalet ligger rett ved Oslo Sentraljernbanestasjon)
 
 Ordinært landsmøte skal behandle følgende saker:
1.Registrering av fremmøtte medlemmer
2.Godkjenning av innkalling og saksliste
3.Konstituering
a.Valg av møteleder
b.Valg av referent
c.Valg av 2 medlemmer til å undertegne protokollen
d.Valg av 3 medlemmer til tellekorps
4.Årsberetning og årsregnskap for siste kalenderår
5.Budsjettforslag for kommende regnskapsår
6.Arbeidsprogram for styret til neste landsmøte
7.Fastsettelse av kontingent for neste kalenderår
8.Styrets kostnadsdekning for utgifter etter forslag fra valgkomiteen
9.Innkomne saker
10.Valg
 
Saker som ønskes behandlet må være styret i hende senest 7. april 2018.
Nyhetsbrev med dagsorden og vedlegg sendes medlemmene ca. 21. mars 2018.
 
Etter at landsmøtet er avsluttet vil det bli gjennomført et medlemsmøte hvor det vil bli gitt informasjon og mulighet for å stille spørsmål.
 
Vi håper så mange som mulig av våre medlemmer har anledning til å delta.
 
Vi vil samtidig oppfordre de at dere, som mottar denne innkallingen via vanlig post og som har e-postadresse, om å sende deres e-post adresse til sekretariat@tomtefeste.org . Porto er kostbart og utsendelse pr e-post vil i tillegg spare sekretariatet for mye arbeid.
 
Tomtefesterforbundet trenger flere styremedlemmer!
 
Fram mot landsmøtet i april søker forbundet nye styremedlemmer.
Forbundet ledes at et arbeidende styre på 7 medlemmer. Den daglige driften og kontakten med medlemmene våre skjer gjennom et eget sekretariat. Som styremedlem får du anledning til å jobbe med saker som påvirker hverdagen til mange medlemmer. Vi arbeider direkte mot stortingspolitikere og politiske partier. Vi arbeider også tett med våre samarbeidspartnere i tomtefestealiansen, Norske boligbyggelags landsforbund, Norges hytteforbund og Boligmentoren.
Høres dette interessant ut? Vi kan love deg utfordrende oppgaver etter interesse og kapasitet. Ta kontakt med vårt sekretariat på telefon eller epost, eller skriv til oss:
Tomtefesterforbundet
Karenslyst allé 8 B
0278 OSLO
Telefon: +47 995 12070 – mellom 09:00 - 15:00
Mail: sekretariat@tomtefeste.org
 
 
Styret ber om hjelp fra sine medlemmer
 
Fastsettelse av råtomtverdi, som basis for oppjustert festeavgift eller innløsningsverdi, oppleves ofte mer som ”tenk på et tall” enn en reell verdifastsettelse basert på faste kriterier.
Tomtefesterforbundet har erfart, etter innspill fra våre medlemmer, verdisetting hvor takstene varierer med mer enn 100% for samme tomt; i ett ekstremtilfelle varierte takstene med 500%.
Slik kan vi ikke ha det.
Tomtefesterforbundet ønsker derfor å legge press på regjeringen til å utforme en instruks til takstmenn /meglere med sjablong-oppsett for fastsettelse råtomtverdi for festetomter.
 
For å få dette til, trenger styret medlemmenes hjelp. Har du råtomtverdi-takster for samme tomt, som spriker i verdi, så send kopi av takstene til TFFs styre. Vi lover å anonymisere dokumentene før de evt. benyttes i vårt videre arbeid.
Send ditt bidrag til:    styret@tomtefeste.org / sekretariat@tomtefeste.org
eller som post til
Tomtefesterforbundet
Karenslyst allé 8 B
0278 OSLO
På forhånd takk!
0 Comments

Er tomtefestere blitt rettsløse?

2/12/2017

0 Comments

 
Tomtefesterforbundet konstaterer at det er et stadig økende antall rettssaker knyttet til tomtefeste. Så ille er det blitt at selv advokater, som lever at rettssaker, reagerer på omfanget.
Dette er ikke bare et problem for tomtefesteren. Det er også belastende for rettssystemet. Og det undergraver respekten for våre lovgivere som ikke makter å gi landet klare og tydelige lover som på en rettferdig og balansert måte ivaretar borgernes rettigheter.
Det finnes vel knapt en lov i Norge som har vært gjenstand for så mange runder i Stortinget, uten at dette har løst et eneste problem. Hver lovendring synes å skape nye konflikter og motsetninger og det blir verre og verre å tolke loven. Advokater klarer det ikke. Dommere klarer det ikke, noe antallet ankesaker tydelig viser. Og som tomtefestere sitter vi igjen med regningen! Det har rett og slett blir dyrt å være tomtefester. Festeavgiftene skyter i været som følge av lovendringen i 2015. Og konfliktnivået vokser.

Hvilke konflikter skaper tomtefesteloven?

Det er mange festere som lever i troen på de har en avtale som er både grei og rimelig. Men så kommer tidspunktet hvor avtalen skal fornyes! Da er det ikke så greit lenger. Festeavgiften skyter i været som en følge av det såkalte engangsløftet. Taksten på tomta, som igjen er et grunnlag for fastsettelse av ny festeavgift, spriker i alle retninger på tross av at det er autoriserte takstmenn som avgir verditaksten. Festere med tomter på landbrukseiendom, opplever at de ikke får innløst hyttetomta men blir leilendinger på en eiendom de disponerer til evig tid men ikke får eindomsretten til!

Og så kommer rettssakene. Grunneier vil selvfølgelig ha sitt etter loven. Det er det vel strengt tatt ikke noe å si på. Men når loven er uklar og verdisettingen av tomta spriker i alle retninger blir det ikke så lett å bli enige. Og så kommer alle «hobbylandbrukere» som ikke har produsert noe som helst av jordbruksmessig betydning på mange år og nekter deg å innløse tomta fordi de hevder å komme inn under det såkalte landbruksunntaket.
​

Og med lovendringen i 2015 er det blitt mange ganger mer lønnsomt å sette pengene i en festetomt enn å sette pengene i banken eller aksjer. Festetomter er blitt det beste investeringsobjektet du kan sette penger i, risikoen tatt i betraktning. Ikke rart investorer og eiendomsutviklere averterer i avisene etter eiendommer, fortrinnsvis landbrukseiendommer, med festetomter.

Er festerenes rettssikkerhet knyttet til betalingsevnen?

Så har tomtefestere blitt rettsløse?

Rettssaker koster penger. Mange penger. Dette gjør at mange festere tvinges til å aksepterer betingelser de normalt ikke burde gjøre. Riktig ille blir det hvis en sak, enten du hat tapt eller vunnet, blir anket til en høyere rettsinstans. Da har du ikke lenger noen dekning i forsikringen din og må bære alle kostnadene selv. Og taper du må du ofte også dekke motpartens kostnader. Dette går uten tvil ut over privatøkonomien og de fleste kvier seg for å risikere å ende opp med flere 100 tusen i gjeld. For det er alltid en risiko for å tape en rettssak.

Mange grunneiere er dessverre bevisst på dette forholdet og bruker dette for å presse fram avtaler som strengt tatt ikke burde vært inngått. Man kan vinne i tingretten men likevel tape til slutt fordi usikkerheten knyttet til en ankebehandling alltid er til stede.
​

Så rettssikkerheten vår er ganske enkelt knyttet til vår betalingsevne! Eller snarere vår bekymring for å ende opp med tusenvis av kroner i gjeld etter en tapt rettssak. 
0 Comments

Beregning av festeavgift for store tomter

28/9/2017

4 Comments

 

"Jeg krever nå å oppjustere festeavgiften. Ifølge vedlagte takst fra Takseringsspesialisten er verdien på tomten din kr 750 000 som med to prosent gir en festeavgift på kr 15 000. Som følge av begrensningen, blir festeavgiften kr 11 953 pr. mål (2016 kroneverdi). Du har to mål tomt, og ny festeavgift blir dermed kr 22 756."

Sitatet ovenfor er hentet fra et brev en fester fikk fra bortfester. Brevet føyer seg inn i rekken av flere saker Tomtefesterforbundet får kjennskap til i forbindelse med fornyelse av festekontrakter knyttet til store tomter, dvs tomter over ett mål. Vi får med jevne mellomrom henvendelser om festeavgifter som kan beløpe seg opp til 40-50 000 kroner eller mer. Kommer man opp i slike summer, er muligheten stor for at bortfester bevisst eller ubevisst benytter regnemodellen som er referert ovenfor, dvs man bruker taket på 11953  (slik det var i 2016) og ganger opp med antall mål tomt. 

Taket på festeavgiften skal beskytte festeren mot urimelig høye avgifter

​Loven er helt klar på dette området! I saken ovenfor, er riktig festeavgift 15 000 kroner, dvs 2% av råtomttaksten.
 
Det er kun dersom 2% reglen gir en høyere festeavgift enn 22756 kroner (i eksemplet ovenfor), at «taket» ganger antall mål tomt kommer til anvendelse.
 
Så hadde råtomttaksten vært på 2 mill, ville 2% reglen gitt en festeavgift på 40 000 kroner. Taket for 2 mål tomt er imidlertid 22756 kroner. Beregningen etter 2% reglen  ville da være over «taket», og skal etter lovens bokstav settes til 22756 kroner for 2 mål. (2016 kroner, taket er i 2017 12035 kroner pr mål).

Det er avgjørende viktig at råtomttaksten blir riktig

​Som det fremgår av dette, er det ganske avgjørende at taksten på råtomten blir riktig. Dessverre opplever vi til stadighet at det er stor sprik mellom takster rekvirert av bortfester og takster utført for fester. Det forundrer oss at forskjellene kan bli på flere hundre prosent all den tid det som oftest er autoriserte takstmenn som utfører takseringsjobben. Kort sagt virker det som om den som betaler for takseringsjobben får den taksten han/hun forventer. Dette er noe ansvarlige fagmyndigheter ikke kan leve med! At forskjellige takstmenn kan vurdere en eiendom noe forskjellig, må vi regne med, men at avvikene blir så store som vi har fått dokumentert i mange tilfeller, er uakseptabelt, både økonomisk for de involverte, og faglig for takseringsbransjen. Dette er noe Tomtefesterforbundet har tatt initiativ til få gjort noe med, i første omgang ved at vi samler inn relevante eksempler på takster, deretter at vi kan benytte dette materialet overfor relevante fagmiljøer med formål å få etablert klare regler for hvordan råtomtverdien av festetomter skal fastsettes. 
4 Comments

Hvem er egentlig på vippen i Stortingsvalget?

1/9/2017

0 Comments

 
​Det siste dagene strømmer over av meningsmålinger som viser hvordan et Storting vil se ut hvis målingen ble valgutfallet. Pr nå ser det vel ut som om MDG blir en joker i spillet om regjeringsmakten.
 
Men sett nå at det dukket opp en sak i valginnspurten som totalt snudde dette spillet? Og hva kunne det være? En sak som påvirker mange velgere? Som påvirker vår privatøkonomi i betydelig grad?
 
Tar vi med familiemedlemmer vil faktisk så mange som opp mot 1 mill nordmenn bli berørt av tomtefesteordningen. Blant disse er det mange velgere. Veldig mange velgere. Og de er med stor sannsynlighet spredd på alle partier!
 
Men de har altså en felles ting i familien. En festeavtale.
 
Lov om tomtefeste ble endret i Stortinget i 2015 og konsekvensene av lovendringene blir etter hvert tydelige. Tomtefesterforbundet oppfordrer derfor alle festere til å finne fram sine festeavtaler og sjekker ut når de skal fornyes og til hvilke betingelser.
 
Lovendringen i 2015 medfører at så å si alle tomtefestere får en betydelig økning i festeavgiften. En økning på 5-10 ganger er ikke uvanlig.
 
Noen partier signaliserer en moderat skatteøkning, andre en tilsvarende skattelette. Men hva betyr en skattelette på 1500 kroner i året hvis festeavgiften øker med 1500 kroner.  I måneden?
 
Tomtefesterforbundet er politisk uavhengig, vi gjenspeiler et gjennomsnitt av befolkningen og har ganske sikkert medlemmer som stemmer på alle partier. Og vi er selvfølgelig bevisste på at det ikke er festeavgifter og vår privatøkonomi alene som avgjør hvem vi skal stemme på ved valget. Det som imidlertid er viktig for oss, er at alle festere blir klar over hvilke betingelser de kan vente seg når de skal fornye avtalen, eventuelt innløse tomten.
 
Så blir det opp til hver enkelt å vurdere hvilke parti som totalt sett best ivaretar deres interesser og behov. Og tidspunktet for fornyelse kommer ubønnhørlig. Og partilojaliteten har vel en grense?
 
Godt valg.
 
Øyvind Bastiansen
Leder i Tomtefesterforbundet
 
0 Comments

På tide å avskaffe siste overlevning fra husmannsvesenet

25/8/2017

5 Comments

 
Knut Storberget, Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson og Lene Vågslid (Ap), medlem av Justiskomiteen
​
​For Arbeiderpartiet er det et politisk mål at flere skal kunne eie sin egen bolig, og også sin egen tomt. Men dessverre er det mange som må leie tomta huset de eier, står på. De er prisgitt grunneierne i et system som minner mye om husmannskontrakter fra ei tid vi trodde vi hadde lagt bak oss.
Derfor vil Arbeiderpartiet gjøre det lettere å innløse festetomter og på sikt avvikle tomtefesteloven.
Etter at Norge ble dømt i den europeiske menneskerettsdomstolen i juni 2012, var Stortingets jobb å finne en rettferdig balanse mellom grunneier og fester. Det skjedde ikke da saken ble behandlet i 2015. Da endret Høyre og FrP-regjeringa tomtefesteloven og sørget sammen med KrF, Venstre og Sp for at festeavgiftene kan reguleres opp til 2 % av oppjustert råtomtverdi. Med den prisutviklingen vi har hatt på tomter, så vil dette kunne bli en formidabel økning. Ei enkel lita hytte på ei stor tomt vil for eksempel kunne få en festeavgift på 50.000 kroner på ett år. Det er urimelig.
Arbeiderpartiet stemte imot, fordi vi mener Høyre, FrP, KrF, Venstre og Sp går for langt i å forfordele bortfesterne. Dersom festetomtene er store, vil den totale festeavgiften kunne bli svært høy for mange familier. Men det går jo ikke an å ta huset på ryggen og flytte – og det er heller ikke lett å få solgt et hus som står på ei slik tomt.
Arbeiderpartiet ville ha et avtakende beløp pr mål tomt og en lavere festeavgift. Vi foreslo en festeavgift på 1,25 % etter faglige innspill fra blant annet Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). En lovteknisk vurdering fra Justisdepartementet viste at handlingsrommet for å oppfylle dommen fra den eupropeiske menneskerettsdomstolen var større enn det regjeringens lovforslag konkluderte med. Høyre og FrP sørget altså for at tusenvis av festere fikk en kraftig økning i festeavgiften som var helt unødvendig.
Arbeiderpartiet mener tomtefesteloven tilhører ei annen tid, der mange var husmenn og jobbet for en storbonde. Mange sto med lua i handa og eide ikke jorda de bodde på. I dag må det finnes bedre og mer rettferdige måter å løse dette på. Folks trygghet for hus og hjem bør være et politisk ansvar - og ikke advokatmat i rettssalene.
11. september er det stortingsvalg. Da trenger vi et sterkt Arbeiderparti som kan rette opp den urettferdigheten som landets tomtefestere er utsatt for.
5 Comments

Opplysningsvesenets fond i hardt vær?

20/8/2017

0 Comments

 
​Øyvind Bastiansen
Leder i Tomtefesterforbundet

OVF har i sommer forsvart sine handlinger i mange av landets lokalaviser

Bl a i en kronikk 7. juli hevder Ole Wilhelm Meyer at Opplysningsvesenets fonds virksomhet «Bygger bro mellom børs og katedral». Det som i hvert fall er sikkert er at fondet med stort hell bygger en solid mur mellom seg og sine viktigste bidragsytere, nemlig tomtefesterne. Dette har gitt fondet et dårlig omdømme både hos private tomtefestere og mange av landets kommuner.

En gavepakke til OVF

​Landets tomtefestere har til fulle fått føle OVF sin iver i å forvalte sine verdier. Endringene i lov om tomtefeste i 2015 var således en gavepakke for OVF. Det er dessverre mange festere som har kjøpt hus og hytter i trygg forvisning om at festeavgiften ikke ville øke mer enn utviklingen i konsumprisindeksen, slik de fleste også har det nedfelt i sine avtaler. Mange får dermed får et sjokk når det nå skjer vesentlige økninger i festeavgiften på grunn av lovendringen i 2015. Svært mange får en mangedobling av avgiften.
​Opplysningsvesenets fond viser hvor galt det kan gå når lovverket ikke klarer å beskytte tomtefesterne. Aviser rundt om i landet skriver om festeavgifter som blir mangedoblet over natten. Et eksempel på dette er på Romerike, der avgiften i lengre tid har ligget på 400–500 kroner per år. OVF mener at alt fra 11000 til over 20 000 kroner årlig, avhengig av størrelsen på tomta, er et rimelig vederlag for å sende ut regninger på festeavgift. (Tomtefesteren nr 1/2015).

Kommuner ti lkrig mot OVF​

​Det er ikke bare enkeltmennesker som berøres. I Dagbladet 9.september 2015, skriver Line van Gemert, kommunestyrerepresentant Lyngen:
«OVF et stort problem for samfunnsutviklingen, bolysten og etableringen av næringsvirksomhet i kommunen. Lyngen Høyre vil derfor jobbe for en lovendring, for å fjerne dette «fortidsgufs», (min kommentar: dvs Tomtefesteordningen) slik at den enkelte kommune enklere og selv kan videreutvikle eget lokalsamfunn, til det beste for både næringslivet, kirkegjengere og andre.»
Senest for et par uker siden tapte Nannestad kommune en sak hvor de forsøkte å viderefakturere OVF sin økning i festeavgiften til sine viderefestede tomtefestere. Kommunen sitter nå igjen med en ekstra utgift som de nok ikke hadde regnet med da de festet tomteareal fra OVF for boligbygging.

Brobygger mellom børs og Katedral?

​Vi kan ikke gi OVF skylden for regjeringens dårlige og mangelfulle håndverk ved lovendringen i 2015, men vi er kjent med at OVF i svært mange tilfeller håndterer reglene svært firkantet. Ofte sendes nye krav på oppregulerte festeavgifter uten forutgående varsling eller nøytral takst av tomteverdiene. Begrepet føydalisme ligger ikke så langt unna!
OVF er en gjenganger ved henvendelser til Tomtefesterforbundet. På grunn av fondets firkantede holdninger, vil også mange saker ende i rettsapparatet. Det er verken fondet, festere eller rettsapparatet tjent med! Når man i tillegg legger seg ut med mange kommuner, må dette til slutt ende galt! Vi håper fondets holdninger til sine kunder endrer seg til det bedre før Stortinget må gripe inn!
0 Comments

Vi har sendt en sommerhilsen til Storingsrepresentantene

18/8/2017

0 Comments

 
av Øyvind Bastiansen
​Leder

​​

Høye festeavgifter, spesielt for store tomter medfører eventyrlige inntekter for bortfester

Picture
Picture

Hvorfor er endringen i tomtefesteloven så håpløst diskriminere overfor landets tomtefestere?

​«Kortet» ovenfor er sendt til samtlige representanter på Stortinget og beskriver kort og godt den situasjonen tomtefestere er kommet opp i etter endringene i tomtefesteloven i 2015.
De mest synlige utslagene av endringene i Tomtefesteloven som vi erfarer gjennom sekretariatet vårt er:
  • Loven bryter grunnleggende prinsipper om likebehandling av tomtefestere, loven gjeninnfører leilendingsprinsippet i Norge. Landbruksunntaket nekter mange en rett loven i utgangspunktet gir alle tomtefestere. Du risikerer å bli tomtefester i all framtid.
  • Staten har krenket festernes kontraktsfestede rettigheter i den nye loven. Den griper inn i allerede inngåtte bindende festekontrakter, gjennom et “engangsløft” i festeavgift, uten hensyn til hva partene faktisk har avtalt i sine løpende kontrakter. Verken grunneier eller fester hadde på signeringstidspunktet noen som helst forutsetninger til å spå om framtida. Etter lovendringen er det festerne som må betale regninga.
  • Høye festeavgifter, spesielt for store tomter, gjør eiendommer med festetomter til et investeringsobjekt, spesielt er landbrukseiendommer attraktive. Festeavgiften kan gi betydelig høyere avkastning enn man kan oppnå i aksjemarkedet, risikofritt. Kapitalsterke investorer med behov for plassering av midler har fått en risikofri måte å plassere penger på. Det tjener godt på festeinntekter samtidig som de kan presse opp prisen på tomta ved en eventuelt innløsning (forutsatt at landsbruksunntaket gjelder).
  • Loven genererer rettsaker pga konflikter knyttet til innløsning og fornyelse av kontrakter. Belastningen på festere og domstolene er helt uholdbar i den rettsstat Norge vitterlig ønsker å fremstå som. Mange saker kommer heller ikke til retten idet festere kvier seg for å påta seg de betydelige kostnadene en rettsak medfører. Dette går på rettssikkerheten løs.
 
 
Tomtefesterforbundet mener dette er en situasjon samfunnet ikke kan leve med og som er uverdig en rettsstat Norge vitterlig ønsker å fremstå som. 
0 Comments

Er tomtefestesaken fullstendig ute av den politiske debatten?

13/8/2017

1 Comment

 

Av Øyvind Bastiansen
Leder i Tomtefesterforbundet


Valgkampen er for alvor i gang, årets første partilederdebatt blir under Arendalsuka. Bortsett fra en liten avsporing om «norske verdier» i innledningen av valgkampen, er det vel ganske forutsigbart hva temaene blir: eldreomsorg, helse og skole. Og så kommer som alltid FrP med innvandring.
Som velgere kan vi vel svarene allerede? Selv om våre politikere prøver å selge oss sine ideer som nye og geniale, er de vel i realiteten gamle og velprøvde! Argumentasjonen er ganske forutsigbar!

​​Men finnes det ikke andre viktige ting å snakke om også? Temaer som påvirker veldig mange av oss? Jo da, tomtefestesaken er så absolutt et tema som våre politikere burde konfronteres med! Lovendringen i 2015 vil gi flere hundre tusen tomtefestere en sjokkartet økning av festeavgiftene. Alle vil opplevebetydelige økninger festeavgiften, opp til 10 ganger dagens nivå er ikke uvanlig. Loven er i tillegg så komplisert og uklar på mange punkter at selv erfarne jurister og dommere går seg vill i tolkningene.

Argumentasjonen fra regjeringens side for de økte festeavgiftene, er at man er pålagt av den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg å rette opp urimeligheter i lovverket som var oppstått som følge av en vekst i eiendomsprisene som lå langt over utviklingen i konsumprisindeksen. Domstolen mente at det var en ubalanse i det økonomiske forholdet mellom grunneier og fester, og at grunneiers rettigheter var krenket. Norge ble pålagt justere loven slik at det ble en «fair balance» (domstolens uttrykk) mellom avtalepartene.

Det regjeringen gjorde gjennom lovendringen, var imidlertid å ramme alle tomtefestere i stedet for å rette opp i de skjevheten som Den europeiske menneskerettsdomstolen påpekte! Dette har medført at så og si alle festere vil få en betydelig økning av festeavgiften. Og festetomter gjelder ikke bare hytter, et betydelig antall boliger er bygget på festetomter. Og så er mange av de som rammes av dette pensjonister som har festet sine eiendommer i en mannsalder.

 Skal festere måtte gå fra gård og grunn pga et avgiftsnivå de ikke hadde noen som helst forutsetning til å forutse på det tidspunktet festeavtalen ble inngått?

 
Konflikter rundt tomtefestelovens bestemmelser genererer stadig flere rettssaker. Festere risikerer å pådra seg store utgifter i forbindelse med slike saker, og utfallet er ofte usikkert. Mange saker som burde vært avgjort i retten kommer nok heller aldri så langt fordi mange festere er redde for å ende i et økonomisk uføre. Dette går på rettssikkerheten løs! Lov om tomtefeste er dessverre utviklet seg til å bli en kostbar affære for landets tomtefestere.
 
Tomtefestere finnes i alle partier. Pr nå er det kun Arbeiderpartiet som klart har sagt fra at de ønsker å ta tomtefestesaken til Stortinget igjen. Tar de andre partiene sjansen på at de flere hundre tusen nordmenn, som berøres av Tomtefesteloven avgjør valget ved å stemme på det eneste partiet som vil ha likhet for loven og en rettferdig og balansert festeavgift? Partilojaliteten har en grense!

1 Comment

Nesten alle kommuner har eiendomsskatt, hvor rettferdig er den?

9/6/2017

0 Comments

 
Av Øyvind Bastiansen
Leder i Tomtefesterforbundet

Vi mangler konkrete tall på hvor mange festeavtaler som finnes i Norge, men lovutvalget fra 2015, opererer med 180 000 avtaler. Dette er nok et forsiktig anslag, Tomtefesterforbundet har tidligere operert med tall opp mot 400 000. Uansett, det er mange som berøres av lovendringen fra 2015. Og svært mange av dem er pensjonister.

Norge tapte en sak i den Europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) hvor noen grunneiere gikk til sak mot Norge fordi de mente av tomtefesterne fikk en urimelig stor andel av verdiøkningen på festede tomter ved at festeavgiftene var urimelig lave. For den konkrete saken tror jeg de fleste kan enes om at dette var riktig! Det regjeringen imidlertid gjorde gjennom lovendringen, var å ramme alle tomtefestere i stedet for å rette opp i de skjevheten som EMD påpekte! Dette har medført at så og si alle festere vil få en betydelig økning av festeavgiften, i mange tilfeller en mangedobling. Og dette kommer altså på toppen av eiendomsskatten! Og festetomter gjelder ikke bare hytter, et betydelig antall boliger er bygget på festetomter.

​

Eiendomsskatten kommer på toppen av festeavgiften

Det er flere problemstillinger knyttet til fastsettelsen av festeavgiften.
  • Oppregulert festeavgift for store tomer kan bli svært høy. Festeavgiften beregnes som 2% av tomteverdien, begrenset oppad til vel 12 000 kroner pr mål. Festeavgiften for en tomt på 3 mål kan fort bli i størrelsesorden 36 000 kroner for tomter i sentrale områder. Og det er vel disse som også får merke eiendomsskatten mest! En ny byrde på toppen av en annen byrde!
  • Tomtefesterforbundet ser svært ofte at takst på tomter som avholdes av forskjellige takstmenn, spriker svært mye, det kan fort utgjøre 100-300% i forhold til laveste takst. Siden festeavgiften er direkte knyttet til taksten, er det avgjørende viktig å få en «riktig» takst. Sprikende takster er blant de mest konfliktskapende sakene vi kommer over i Tomtefesterforbundet.
Konflikter rundt tomtefestelovens bestemmelser genererer stadig flere rettssaker. Mange tomtefestere er mer eller mindre tvunget til å søke en avgjørelse gjennom retten idet man ikke kommer til enighet med grunneier. Festere risikerer å pådra seg store utgifter i forbindelse med slike saker, og utfallet er ofte usikkert. Mange saker som burde vært avgjort i retten kommer nok heller aldri så langt fordi mange festere er redde for å ende i et økonomisk uføre. Lov om tomtefeste er dessverre utviklet seg til å bli en kostbar affære for landets festere. Og dette kommer altså på toppen av eiendomsskatten!
0 Comments

Tomtefestere må sikres likhet for loven

29/5/2017

0 Comments

 
Lov om tomtefeste har en grunnleggende svakhet som fratar en stor del av befolkningen en soleklar rett til likebehandling og rettferdighet. Arbeiderpartiet gjør fjerning av uretten til valgkampsak. Vil andre partier risikere å tape valget på å forsvare en urettferdighet som berører flere hundre tusen velgere?

Av: Øyvind Bastiansen
 

Lov om tomtefeste er urettferdighet satt i system. Loven gir i utgangspunktet festeren rett til å innløse (kjøpe) tomten på gitte betingelser. Loven har imidlertid unntaksregler som fratar et betydelig antall av disse retten til innløsning. Loven undergraver således prinsipielle rettigheter som de fleste av oss tar for gitt.​

Det finnes over 300.000 festekontrakter

Tomtefesterforbundet anslår at det finnes over 300 000 festekontrakter. Det er ikke urimelig å regne med at rundt 1 million nordmenn berøres av loven. Anslagsvis halvparten av disse, vil kunne møte stengte dører dersom de ønsker å innløse tomtene sine. Dette gjelder da de som fester på statsallmenning, eller som kommer inn under landbruksunntaket.

Husmannsånden lever, er det politisk akseptabelt?

Husmannsånden lever således i beste velgående i en norsk lov! Ikke får de innløse tomtene sine, men likevel må de betale (i all evighet) en festeavgift som har gjort det svært lønnsomt å være grunneier med festetomter. Og hvis man likevel skulle være så heldig å få til en innløsning, blir det på betingelser som går langt ut over lovens intensjon mht innløsningspris. Å selge eiendommen under slike betingelser blir umulig. Ikke til å undres over at investorer nå retter sin oppmerksomhet mot landbrukseiendommer med festetomter. De er blitt et godt investeringsobjekt med god avkastning og ingen risiko!
 

Denne ulikheten mht innløsningsretten som loven legger opp til, er grunnleggende urettferdig overfor alle de som med loven i hånd blir nektet innløsning. Det er underlig at dette politisk kan forsvares. Man kan undres over hvilke motiver som ligger til grunn for å opprettholde denne urettferdigheten.
 

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant i Justiskomiteen, Lene Vågslid, tar i «Næringspolitikk.no» 15.mai til orde for å endre denne urettferdigheten. Tomtefesterforbundet er glade for at Arbeiderpartiet toner flagg i saken, men stiller samtidig de andre partiene spørsmålet:
 
-Tar dere sjansen på at de flere hundre tusen nordmenn, som berøres av Tomtefesteloven avgjør valget ved å stemme på det eneste partiet som vil ha likhet for loven?
 
I Tomtefesterforbundet finnes det medlemmer fra alle partier. Nå har det gått fem år siden dommen i Strasbourg. Der fikk Norge i oppdrag av Menneskerettsdomstolen å finne en rettferdig og balansert lov for tomtefeste.
 
                                                                                                 ​

Lov om tomtefeste skaper rettstvister

Rettferdighet og balanse finnes ikke i dagens lov. Festere som vil hevde sin rett, ender som oftest opp i rettsalen, i skrivende stund vel 20 rettsaker under oppseiling. Vi forventer at et stadig økende antall saker ender i rettsalen etter hvert som festeavtaler skal fornyes.
 
Et annet viktig problem er alle de saker som aldri ender i retten fordi fester ikke tør eller har økonomiske midler til å få sin sak juridisk og rettslig vurdert. Kostnadene til advokater og rettsbehandling kan bli betydelige. Risikoen for ikke vinne fram med sin sak, kan medføre uoverkommelige utgifter. Dette går på rettsikkerheten løs.

 
Det er Stortingets ansvar å gi Norge rettferdige og tydelige lover for å unngå konflikter og urett. Tomtefesterforbundet vil oppfordre alle tomtefestere til å vurdere hvilke partier som vil sikre dem en likhet for loven og en rettferdig behandling i forbindelse med fornyelse eller innløsning av festekontrakten. Partilojalitet har en grense også for tomtefestere. Denne er nådd med god margin. Dagens lov kan ikke bli stående! Vi håper ikke noe parti tar sjansen på å miste et betydelig antall stemmer på noe så elementært som å motarbeide prinsippet om likhet for loven. Vi håper ikke noe parti lar dette være tungen på vektskålen i stortingsvalget i 2017!
0 Comments

Høringsuttalelser om NOU 2013:11

10/1/2014

0 Comments

 
Tomtefesterforbundets høringsuttalelese til NOU 2013:11 Tomtefeste og folkerett er i dag, 10.januar 2014, oversendt justisdepartementet.

Last ned og les uttalelsen her.
tffs__hringsuttalelese.docx
File Size: 65 kb
File Type: docx
Download File

I tillegg har vi fått lov til å distribuere også denne høringsuttalelsen utarbeidet av fem professorer ved Norges Handelshøyskole. God lesning!
hringsuttalelse_siste_versjon.pdf
File Size: 183 kb
File Type: pdf
Download File

Picture
0 Comments

Les "alt om" Tomtefestelovutvalgets innstilling - vær med og diskuter saken

15/10/2013

14 Comments

 
Her kan du laste ned Grethe Gjertsens dissens til innstillingen fra Tomtefestelovutvalget, NOU om om Festekontrakter og folkerett.

1. Tomtefesterforbundet tar gjerne imot synspunkter og reaksjoner fra medlemmene på dette.
30061131_tomtefeste_og_folkerett_-_dissensuttalelser_fra_grethe_gjersten_1.docx
File Size: 59 kb
File Type: docx
Download File

2. Justisdepartementets pressemelding om innstillingen kan du lese her:
http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/pressesenter/pressemeldinger/20131/tomtefestelovutvalgets-utredning.html?id=742584

3. Og selve innstillingen NOU 2013: 11 kan du laste ned herfra: 
http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/nouer/2013/nou-2013-11.html?id=742432
14 Comments

Pressemelding: - Arbeiderpartiet svikter tomtefesterne

15/10/2013

20 Comments

 
Bakgrunn: Tomtefestelovutvalgets innstilling legges frem i dag, tirsdag 15. oktober 2013.
I dag klokken 14.00 legges innstillingen for endringer i Tomtefesteloven frem. Det regjeringsoppnevnte lovutvalget har hatt i oppdrag å vurdere endringer i Tomtefesteloven, som følge av dommen i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) i fjor.

- Arbeiderpartiet svikter tomtefesterne

Tomtefesterforbundet frykter årlige festeavgifter på titusener av kroner. Styreleder Grethe Gjertsen i Tomtefesterforbundet er svært bekymret for prosessen framover. Hennes medlemmer kan i verste fall bli nødt til å selge bolig eller hytte som følger av fleredobling av avgiften.

Grethe Gjertsen har representert landets nærmere 350.000 tomtefestere i lovutvalget. Hun mener at hele prosessen rundt denne innstillingen er et bestillingsverk, iscenesatt av Stoltenberg-regjeringen.
- Nå håper jeg den avtroppende Justisministeren tar dette hastverksarbeidet med seg på vei ut av regjeringslokalene, og at den påtroppende regjeringen ser at tomtefeste- problematikken er så uforutsigbar, innviklet og utgått på dato at de nedsettter en ny lovutvalgskomite som får som mandat å avvikle og fase ut hele denne «leilendingsordningen». Den er ikke et sivilisert og moderne land verdig, tordner Gjertsen. 
Griske bortfestere
Gjertsen og Tomtefesterforbundet representerer over en million nordmenn som er berørt av tomtefesteproblematikken. Stadige endringer i lovverket har gjort fremtiden usikker for mange.
Eventuelle endringer i årsavgiftene kan knekke flere privathusholdninger. Gjertsen er spesielt skuffet over Arbeiderpartiet som ikke har maktet å ta se den svakes side i denne perioden hvor griske bortfestere har brukt enorme ressurser på denne saken mot familier med vanlig økonomi.
Bortfesterene jublet da EMD-dommen falt og stipulerte straks med enorme festeavgiftsøkninger og store hopp av dimensjoner på egen inntekt uten noen som helst egeninvestering eller risiko. Den er det festerne som har tatt.
Svik av Ap
- Arbeiderpartiet har i denne perioden sveket landets flere hundre tusen mennesker som er berørte av tomtefestestriden.
Ap var i forrige stortingsperiode en god støttespiller for alle landets tomtefestere. Men støtten forsvant over natten da AP og uventet solgte sjela og svek tomtefesterne i en hestehandel med Senterpartiet som selvfølgelig kjemper for bøndene som er bortfestere, sier hun.
Prosessen rundt innstillingen
Hun har lite til overs for prosessen rundt utvalget hun selv har vært en del av.
Utvalget har ikke vurdert viktige fagøkonomiske problemstillinger.
- Vi har fått alt for liten tid til å kunne gå inn i denne komplekse problemstillingen som EMD-dommen og tomtefesteloven innebærer. Bortfestere gir ofte inntrykk av at det er rike nordmenn som fester tomter, men det er for det aller meste folk med vanlige inntekter og pensjonister, som først og fremst ønsker trygghet og forutsigbarhet for hjem og hytte. Dette er først og fremst rammen i hverdagslivet for folk, ikke buisness, avslutter Grethe Gjertsen
Gjertsen ser fram til at lovforslaget blir offentliggjort i dag slik at hun endelig kan snakke fritt om dette.



20 Comments

Tomtefestesaken splitter regjeringen

5/9/2013

1 Comment

 
- Det er full splid mellom regjeringspartiene i tomtefestersaken før valget. Og stort bedre blir det ikke med en borgerlig regjering. Senterpartiet posisjonerer seg ikke uventet som bortfesternes beste venner på Stortinget, mens tomtefesterne får mest støtte fra SV. Men enigheten om festeordningen rår ikke akkurat på borgerlig side heller, viser en spørreundersøkelse som Tomtefesterforbundet har gjennomført.

Read More
1 Comment

TFFs tolkning av partienes syn på tomtefeste

21/8/2013

3 Comments

 
Basert på svar i sommer til Norges Huseierforbund og Norges Hytteforbund, og på inntrykk fra møter med noen av partiene, har Tomtefesterforbundet laget denne oppsummeringen på hvor de ulike politiske partiene står i tomfestesaken.

Read More
3 Comments

Loven er for svak

20/8/2013

0 Comments

 
Picture
Tomtefesteproblematikken ble for alvor aktuell da en rekke tidsbegrensede festekontrakter begynte å løpe ut på 80-90-tallet, og hverken politikere eller jurister fulgte med i timen, eller kanskje de faktisk med hensikt så en annen vei. Det kunne også virke som om veldig mange hadde glemt hva en festeavtale egentlig var for noe, sier Arne Olbergsveen i Tomtefesterforbundet


Read More
0 Comments

Tomtefestesaken med vind i seilene

18/8/2013

0 Comments

 
Picture
Nå mangler vi bare en LIKE for å runde 100 følgere på Facebook!  Veldig bra trøkk rundt tomtefestesaken om dagen.

Vi registrerer også sterk vekt i medlemstilgangen etter at vi lanserte nye nettsider.
Ta gjerne kontakt med din nabo og få henne med som medlem eller følger på Facebook! Jo flere som engasjerer seg, jo sterkere står vi.
Meld deg inn i Tomtefesterforbundet her!

0 Comments

Krafttak for tomtefesterne

12/8/2013

1 Comment

 
PictureGrethe Gjertsen
Tomtefestesaken skal på dagsorden i valgkampen. Det har Norges hytteforbund, Tomtefesterforbundet og  Norges Huseierforbund bestemt seg for å samarbeide om.

- De fleste partiene synes festesaken er vanskelig, fordi det er en komplisert blanding av jus og politikk. Men den berører ca. en million menneskers hverdag og framtid. Derfor skal de rett og slett ikke få lov til å feie festesaken under teppet til etter valget, sier styreleder i Tomtefesterforbundet, Grethe Gjertsen.

“Tomtefesteralliansen” vil at den nye loven skal gi både landets hele 300.000 tomtefestere og  snaut 10.000 grunneiere (bortfestere) forutsigbare, rimelige og rettferdige vilkår.


Read More
1 Comment

Forhastede slutninger etter Tomtefestedommen

5/6/2013

0 Comments

 
I fjor tok den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) avgjørelse i saken mellom seks grunneiere og Staten om retten til å øke festeavgiften. Avgjørelsen gikk i grunneiernes favør. Kort tid etter meldte media at grunneierne med dette har fått lov til å øke festeavgiften radikalt. 
- Det er feil. Man kan ikke trekke en slik slutning fra avgjørelsen. Det er viktig at riktig forståelse blir lagt til grunn ved i arbeidet med ny lovgivning, sier advokat og partner Thorvald Nyquist og advokatfullmektig Camilla Berg i Deloitte Advokatfirma. 

 Seks grunneiere mente at tomtefesteloven var i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK). De  begrunnet det med at bestemmelsen gir festere en ubetinget rett til å fornye festekontraktene sine på samme vilkår som det opprinnelige festeforholdet ble inngått på, dog med justering  i henhold til konsumprisindeksen. Grunneierne mente at de dermed ikke har rettigheter til egen eiendom.

Read More
0 Comments
Forward>>

    Fagområder

    All
    Juss
    Organisasjon
    Politikk

    Arkiv

    June 2022
    September 2021
    June 2021
    May 2021
    March 2021
    September 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    March 2020
    February 2020
    November 2019
    October 2019
    June 2019
    March 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    June 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    May 2017
    January 2014
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    June 2013

Powered by Create your own unique website with customizable templates.